Monday 9 February 2015

Kopaszkutyák a Helynekemben


Előkelő ingben, jogász-keretes szemüveggel is jöttek páran, de többen voltak közöttünk az olyanok, akiknek a szemszínhez hasonlóan kódolt tulajdonságuk a nagybetűs rock and roll. Rövid történelmi bevezető után rögvest vágták, hogy mit is szeretnénk, miről is lenne szó. Ennek köszönhető, hogy sikerült közösen megfogalmazni néhány valódi tézist a témánkról:
- A történelmi Avason szórakozó miskolciak között mindig is voltak olyanok, akikben „kutyavér” csörgedezett: nem az elvárásoknak és a törvényes lehetőségeknek megfelelően akartak szórakozni, hanem úgy, ahogyan a kedvük tartotta.
- A hatalom (város, adóhatóság, népegészségügy stb.) évszázados küzdelmet folytatott az illegális avasi italmérések és a prostitúció ellen. Az ezredfordulóra megnyerte a tusát, amivel egyúttal „kasztrálta” is a mi Avasunkat.
- Volt egy szűk vagy bő évtizednyi periódus a kádári éra slampossága és a demokratikus viszonyok kibontakozásával egyre profibbá váló ellenőrzési technikák kiteljesedése között: a rendszerváltástól az ezredfordulóig „felrobbant” a történelmi Avas – alternatív, jellemzően fiatalos közösségeket, valóságos szubkultúrákat hoztak létre, szolgáltak ki az évtized immáron piaci viszonyok között működő szórakozóhelyei, borospincéi. Szerencsések vagyunk mi, 40 pluszos miskolciak, hogy mindezt átélhettük. Felülről megfogalmazott tervekkel és igényekkel aligha sikerül hasonlóvá tenni a jelenlegi és az eljövendő Avast, bár nagyon bízunk minden pozitív kezdeményezésben.

Jellemző kelet-közép-európai történet. A hatalmi szempontokból kényelmetlen társadalmi igények az adott viszonyok között kiirtásra ítéltettek, nem voltak, nincsenek olyan kompromisszumok, melyek mondjuk a Soho, Sankt Pauli vagy éppen a Montmartre túlélését lehetővé tették, ezáltal hozzájárulva az adott városok világhíréhez.

No comments:

Post a Comment